تاریخ

گفتگویی با سردار شهید جنگل درباره نهضت جنگل

گفتگویی با سردار شهید جنگل درباره نهضت جنگ   قربان صحرایی اشاره: متن زیر گفتگویی است با سردار شهید جنگل میرزاکوچک جنگلی که درباره نهضت جنگل، اهداف، و روش مبارزات شخص ایشان است. سعی شده است که به برخی از مهمترین سوالات درباره قیام جنگل اشاره شود و پاسخهای لازم از کلام میرزاکوچک که در کتب مربوط به نهضت جنگل …

ادامه نوشته »

اصالت شاندرمنی خاندان ماسالی + سند

اصالت شاندرمنی خاندان ماسالی – سردودمان خاندان ماسالی – فراز هائی از زندگی نامه دوتن از چهره های ماندگار تالش علی ماسالی  خاندان ماسالی که در سالهای دهه پنجاه پس از فوت و درگذشت حاج انامقلی ماسالی بزرگ این خاندان در پی یافتن نشانه هائی از اسامی نیاکان پدر بزرگ خویش یعقوب بیک وپدرش حاجی بابا بیگ در تحقیق بسر …

ادامه نوشته »

در مورد افسانه سیاگالش چه می دانید؟

واژه سیا گالش متشکل از دو جزء سیا ، سیاه به معنای کسی است که، دارای چهره ای سوخته و از لباس یا پشمینه ای سیاه استفاده میکند و  گالش چون بیشتر به کار چوپانی مشغول است، به این نام معروف است. سیا گالش در نظر مردم شخصیتی مهربان دارد که تمام انسان ها و حیوانات را دوست داشته و …

ادامه نوشته »

سپندار مذگان

علی ماسالی در ایران باستان، نه چون رومیان از سه قرن پس از میلاد، بلکه از بیست قرن پیش از میلاد، روزی موسوم به روز عشق بوده است. این روز که «سپندارمذگان» یا «اسفندارمذگان» نام داشته است جشن  ولنتاین فرنگی.نیز اقتباسی از این جشن میباشد درحالی که  جشنی  بنام والن تینا در تاریخ جهان سابقه ندارد جشن اسفندگان (سپندارمذگان) یا …

ادامه نوشته »

گوشه ای از تاریخ تالش در آیینه تصاویر دیده نشده

در این پست تصاویر قدیمی دیده نشده و استثنایی از دهه۴۰(حدود ۵۰ سال قبل) در روستای تکی تازه آباد تالش تقدیم شما عزیزان می کنیم که برای اولین بار توسط پایگاه اینترنتی شاندرمن۲۰ منتشر می گردد. این تصاویر برگرفته از آرشیو شخصی جناب آقای محمد صدیقی سقز، دبیر بازنشسته آموزش و پروش شهرستان سقز می باشد، که در اوان جوانی در …

ادامه نوشته »

شیرین اروانه بانویی از تالش، اولین زن خانه انصاف و رئیس خانه انصاف استان گیلان

در هنگام افتتاح خانه انصاف در روستای تالش نشین چلوند شهرستان آستارا در سال۱۳۴۴ خانمی بنام شیرین اروانه که شیرزنی محجوب، محبوب و از تالشان اصیل شهرستان تالش ساکن این روستا بود  در این روستا کاندیدا شد که همه اهالی روستا نیز به او رای دادند و او رئیس خانه انصاف این روستا شد. مرحومه شیرین خانم اولین زن خانه …

ادامه نوشته »

تکمیل حمام مریان در انتظار بودجه

– مهری شیرمحمدی حمام تاریخی روستای مریان، یکی از بناهای میراثی استان است که در سال‌های اخیر بخشی از آن مرمت شد ولی با کمبود اعتبار سازمان میراث فرهنگی، نیمه‌کاره رها شد و تغییر کاربری آن هنوز مشخص نیست. تا پیش از سال ۱۳۸۹ بخش‌های زیادی از طاق‌های حمام مریان و گنبدهای آن فروریخته بود. حالا مرمت سقف، طاق‌ها و …

ادامه نوشته »

ماجرای دستگیری انامقلی ماسالی توسط کنسولگری روسیه در رشت

نویسنده: علی ماسالی   با اینکه فرقه های دموکرات و پیشه‌وری و فدایی به هدف تجزیه آذربایجان در سال (۱۳۲۴شمسی )  با حمایت ارتش شوروی اعلان موجودیت نموده بودند، اما سالها بود که  با تشکیل انجمن های صنفی آشکارا و پنهان اهداف خود را از زمان جنگ جهانی اول به بعد دنبال میکردند و با حمایت همین انجمن ها بود که سید …

ادامه نوشته »

روزهای تلخ درخت هزارساله کنگول باسکم شفت

مهری شیرمحمدی در گیلان درختان تنومند زیادی وجود دارد که از دیر باز مورد توجه مردم است.‌گاه عقایدی پیرامون درخت شکل می‌گرفت، عقایدی از نوع منظومه «آقادار» شیون فومنی. این روز‌ها که اینگونه عقاید رنگ باخته، همچنان درختان تنومند مورد توجه مردم‌ هستند؛ شکوه و عظمت و استواری هزاران ساله‌شان گردشگران را به حیرت وا می‌دارد. یکی از این درختان …

ادامه نوشته »

روایتی از لباس متفاوت جنگلی‌ها / خدمتی که ایل«آلیان» به نهضت کرد

تصاویر باقی مانده از نهضت جنگل نشان می‌دهد لباس سربازان، دست بافته‌های محلی گیلان بود اما این سوال وجود دارد که چرا میرزای رشتی و جلگه‌نشین، لباس محلی کوه‌نشینان را می‌پوشید… – مهری شیرمحمدی سال ۱۳۷۵ «دکتر شاهپور آلیانی» کتابی را در آلمان منتشر کرده که به نقش مادی و معنوی معین الرعایا (حسن خان آلیانی) در نهضت جنگل تاکید …

ادامه نوشته »

نگاهی به تاریخ ماسال در زمان جنگ جهانی دوم و سرکوبی تجزیه طلبان آذربایجان

نویسنده: علی ماسالی در سال ۱۳۲۰ هجری شمسی ارتش سرخ شوروی وارد اردبیل شد. در این زمان اولین کسی که با یک دسته گل به استقبال قوای شوروی رفت و به یوری تاراسف رییس اداره جاسوسی شوروی در اردبیل خوش آمد گفت شخصی بنام محمد تقی خان امیر احمدی معروف به ممیش خان بود که از بازماندگان خوانین سنتی شهرستان خلخال محسوب میشد. …

ادامه نوشته »

خانه قدیمی حاجت بیگ شاندرمنی در قرآن شاندرمن

  این خانه ی قدیمی سنتی تالشی و بسیار زیبا به نظر م رسد که قدمتی در حدود ۱۵۰ سال داشته و توسط مرحوم حاجت بیگ پلنگ سرایی نیای خاندان حاجتی مقدم و کد خدای طایفه پلنگه سرای شاندرمن در سال ۱۲۸۴ هجری شمسی (مطابق با اسناد موجود) ساخته شد. شنیده ها از منابع محلی حاکی از آن است که طایفه پلنگ سرای شاندرمن از منطقه …

ادامه نوشته »

گزارشی از پژوهش های باستان شناسی در تالش

محمد رضا خلعتبری شهرستان لریک و دشت مغان ، واقع درتالش آن سوی آستارا رود ، برای نخستین بار در سالهای ۹۱-۱۸۹۰ به وسیله  ژاک دمرگان و برادرش هنری د مرگان ، مورد پژوهش باستان شناسی قرار گرفت . در آن پژوهش شمار زیادی سردابه و گورهای عظیم سنگی شناسایی شد و در آن ها اشیایی متعلق به دوره های …

ادامه نوشته »

خدمات خاندان ماسالی در دهستان ماسال تا سالهای تبدیل آن به فرمانداری

        علی ماسالی فهرست تعدادی از خدمت و اقدامات بشر دوستانه حاج انامقلی ماسالی در ماسال ۱ – احداث ساختمان مکتب خانه مرکزی ماسال  در سال ۱۳۰۳ که در سال ۱۳۱۳ توسط اداره فرهنگ شهرستان فومن تبدیل به دبستان دولتی حافظ گردید. ۲ – احداث مسجد جامع اولیه ماسال در سال ۱۳۰۴ شمسی. ۳ – تعمیرات مسجد جامع ماسال در سال ۱۳۲۲ …

ادامه نوشته »

«عمارت بی‌تم» با وجود زخم‌هایش در نهضت جنگل همچنان سرپاست.

نویسنده: مهری شیرمحمدی رشت ـ خبرنگار همشهری ۹۴/۱۰/۱۲ در شاندرمن، یکی از شهر‌های شهرستان ماسال، عمارتی خوش نشین در ییلاقات قرار دارد که بسیار زیبا و دیدنی است. عمارتی اربابی و با معماری قجری که یادگارهایی از مبارزات جنگل را هنوز در خود جای داده است. این عمارت میراث نصرالله خان، خان شاندرمن است. خاندانی که بیش از یکصد سال …

ادامه نوشته »

گوشه ای از نهضت جنگل در شاندرمن

سید مومن منفرد نوروزخوانی(نَوروزَه خونیnavruza xuni): به آخرین ماه هرسال، ماه نوروز یا نَوروزَه ماnavruza mā گفته می شود. یکی از رسوم تالشان علاوه برخانه تکانی، خرید لباس نو، چهارشنبه سوری و غیره، نوروز خوانی یا نَوروزَه خونی navruza xuni می باشد که نوید آمدن بهار و چهچه بلبلان و پوشیدن لباس سبز رنگ درختان و موسیقی آرامش بخش آبشارها …

ادامه نوشته »

تاریخچه تاسیس شهرداری در ماسال و تبدیل آن به مرکز شهرستان

« تاسیس اولین بنیادهای فرهنگی، مذهبی، درمانی، بهداشتی ، تجاری و اداری سیاسی در شهرستان ماسال » “علی ماسالی” شهرستان ماسال تا قبل از سال ۱۳۷۶ شمسی بصورت یک بخش متشکل از دو دهستان بزرگ بنام ماسال و شاندرمن بود که در ابتدای قرن حاضر به عنوان بخشی دور افتاده و بن بست از بخشهای پنجگانه شهرستان طوالش محسوب می …

ادامه نوشته »

تاریخ بازارچه قدیمی ماسال

 نویسنده: علی ماسالی رابینو که در بین سالهای ۱۹۰۵ – ۱۹۱۲ میلادی یعنی از زمان آغاز انقلاب مشروطه الی یکی دو سال قبل از آغاز انقلاب جنگل در گیلان بسر می‌برد درباره سیمای بازار ماسال و صاحبان اراضی  بازار (هسته اولیه شهر کنونی ماسال) می‌نویسد بازار ماسال از بازارهای قدیمی و اولیه گیلان محسوب می شود  که در روزهای شنبه اجناس و کالای محلی …

ادامه نوشته »

تصویری قدیمی از جلسه تعدادی از مالکین ماسال و شاندرمن و گسکرات در سال ۱۳۳۲

علی ماسالی این تصویر در سال ۱۳۳۲ یا ۱۳۳۳ در مرکیه ماسال منزل پدرم مرحوم حاج انامقلی ماسالی گرفته شده است، که البته مرحوم ماسالی در این تصویر حضور ندارد. تصویر مزبور مربوط به جلسه هیئت مالکین ماسال و شاندرمن و گسکرات می باشد، که درباره خشکسالی و نحوه اجرا و مقدار حقابه برای کشاورزان نواحی طاهر گوراب، اسفند، ضیابر، چمن، مناره بازار و غیره و همچنین مقدار …

ادامه نوشته »