نگارنده “زلیخا صبا”
این حلوای بسیار خوشمزه تالشی را در ایام عید نوروز، یا برای سوغات و همچنین برای عزیزی از راه آمده درست می کردند و هنوز هم خانواده های تالشی کماکان درست می کنند.
برای درست کردن حلوای ضیابری که در ساخت آن در ماسال و شاندرمن هنوز هم رواج دارد معمولاً همه افراد خانواده و گاهی افراد فامیل دور هم جمع می شوند. نکته مهم داشتن مهارت در تهیه آرد و دیگر موادی است که در درست کردن حلوا مورد احتیاج می باشد.
مواد لازم: آرد برنج همانطوری که قبلاً در درست کردن حلوا دنگی گفته شد بستگی دارد که چه مقدار حلوا مد نظر باشد و همچنین چون درست کردن این حلوا زمان بر و بستگی به مهارت افراد دارد و یک شیرینی در حقیقت بیشتر زینتی و مجلسی است، آرد کمتری را بکار می برند. آرد برنج یک من (هفت کیلو) باشد. شکر که آنهم بستگی به ذایقه سازنده حلوا دارد که شیرین باشد یا شیرینی اش کم باشد، ولی برای هفت کیلو آرد پنج کیلو شکر مصرف می کنند و در این حلوای زینتی گاهی عسل هم استفاده می کنند و دیگر مواد لازم نیز شامل مغز گردو سابیده شده، ادویه جات معطر مثل هل، میخک، زنجبیل و دارچین و زیره برای داخل حلوا و نیز کره حیوانی یا روغن جامد. کسانیکه دوست دارند که حلوا روغنی تر باشد، روغن بیشتری بکار می برند.
طرز تهیه حلوای لایه لایه (ضیابری): ابتدا آرد را بخوبی تفت داده و روغن جامد را اندکی حرارت داده تا بصورت مایع درآید، سپس شکر و یا عسل را نیز مات می کنند . در ادامه آرد را در کاسه بزرگی می ریزند و ضمن چنگ زدن، روغن و شکر را به آن اضافه می کنند تا بصورت خمیری یکنواخت در بیاید بعد گوله هایی از این خمیر را به اندازه ای تقریباً بزرگتر از یک تخم مرغ ساخته و به سازنده ها (کسانی که این گوله ها رو به شکل ورقی پهن می کنند) که در دور سینی نشسته اند می دهند و آنها این گوله ها را با یک بطری و یا وردنه پهن کرده و داخلش مخلوط تهیه شده از مغز گردو و دیگر ادویه جات ذکر شده را که گاهی پودر گزنه خشک شده هم در آن می ریزند، سپس لایه لایه روی هم طوری تا می کنند که به شکل مربع لایه لایه ای در می آید. در ادامه حلوای آماده شده را با ترتیب و دیزاین مورد دلخواه در یک دیس می چینند.
منبع: وبلاگ کوکو تی تی
درودفراوان وسپاس دست شما درد نکند
مناشاء اولیه این حلوا ضیابر و نواحی ساحلی تالاب انزلی است اما بعدها که نواحی ماسال وشاندرمن جزء ناحیه کسکرات شد در ساخت و اسفاده ان در میان مردم تالش ودر میان مردم ماسال وشاندرمن و خوشابر رایج گردید امروزه از بهترین شیرینی های سنتی ناحیه محسوب میشود البته بعد ها مردم تالش با افزودن برخی از سبزیجات خشک شده مانند نعنا وادویه جات بیشتر به یهنه سازی ان کمک کردند
حلوای من ترک میخوره بخاطر چیه ؟؟؟؟
ممنون از توضیحات تان.کاش مرحله به مرحله عکس میذاشتین.
با سلام
حلوای ضیابری بعد ۳روز نانش تکه تکه میشود دلیلش چه میباشد؟؟؟
سلام اگر میزان عسل به اندازه باشه اینطور نمیشه
سلام چون خوب وز ندادید
یسلام
به خاطر خوب قوامنیاوردن شهد شکر است . احتمالا مقدار جوهر لیموی استفاده شده کم بوده .
قدمت خود شهر ضیابر۲۰۰ بیشتر نیست …در هیچ نقشه و مدرکی بالای ۲۰۰ سال حرفی از ضیابر نیست و نیومده…میتونید به نقشه ها و سفرنامه ها رجوع کنید…فقط گسگر ذکر شده!پس چگونه قدمت حلوای آن هم در ضیابر ۵۰۰ ساله و آن هم با نام حلوای ضیابری داریم؟؟؟حداقل میتوان اسم گسکر را روی این حلوا گذاشت…مطالبی که مستند نیست خبری نکنید لطفاً…
اصلا این حلوا اسمش کسکره حلوا هستش . ما با این اسم صداش میکنیج . تو منطقه پره سر . حالا نمیدونم همه اینجور میگن یا نه ولی تو خانواده ما به کسکره حلوا معروفه
مواد حلوا رو به مقدهر لازمش بگید
سلام لطفامقدار یک کیلو آردچقدرآب وشکروروغن نیاز هست کامل توضیح دهید اول کم درست کنیم بعداندازه دستمون بیادمتشکرم
سلام لطفا با ۱کیلو آردچه مقدارشکروآب وروغن نیازهست کامل توضیح بدیدبعدمقدارزیاد دستمون بیاد اندازه اب روننوشتیدمتشکرم
کاظم نظیرزاده
جالب بود ولی کامل نبود
خوب بود اما کمی توضیح داده بود
این حلوا تالشی نیست. اشتباه نوشتین. مردم ضیابر گیلکی صحبت میکنن.
اقای سعید بی سواد که میگی ضیابر ۲۰۰ سال قدمت نداره.برو تو تاریخ گیلان جستوجو کن بعد بیا نظر بده… ضیابر مرکز گسکرات بوده.و حلوا ضیابری از بر گرفتیه خود ضیابریهاست.و تمام گیلان این حلوا رو به اسم حلوا ضیابری میشناسن.
اقای سعید که مثل بی سوادها در خصوص قدمت ضیابر نوشتی… اینو میگم که بدونی پیشینه ضیابر از نوشته های سید شرف شاه عارف قرن ۶ و ۷ در تاریخ گیلان زمین به بیش از ۷۰۰ سال اومده. در سایت تاریخ گیلان هم قید شده.و بی جهت صحبت نکن.
باشه 😂