قبسی از جایگاه حضرت ابوالفضل علیهالسلام در فرهنگ مردم تالش
ابوالفضلی در تالش رسمی است به نام «ابوالفضلی». ابوالفضلی, اصطلاحی است که بیشتر در بین چوپانان تالشی و کسانی که در امر خرید و فروش دام (اعم از گوسفند, گاو, اسب و …) دستی دارند, کاربرد دارد.
رسم ابوالفضلی بدینگونه است که: گاهی در امر معاملهی یک یا چند رأس از حیوانات مذکور, مشتری به فروشنده میگوید: این مال را از تو میخرم به صورت «ابوالفضلی». طبق معمول فروشنده مختار است که بفروشد یا نفروشد. اگر مایل به فروش باشد از خریدار سئوال میکند : چقدر سود میدهی؟ خریدار جواب میدهد مثلاً ۱۰۰۰ تومان ابوالفضلی از تو میخرم. این ۱۰۰۰ تومان یعنی سود خرید فروشنده, به عبارت دیگر خریدار با این کار حضرت عباس علیهالسلام را ضامن قرار میدهد ۱۰۰۰ تومان بیشتر از وجه خرید به فروشنده به عنوان سود معامله پرداخت نماید و با توجه به اعتقاد راسخی که به حضرت عباس علیهالسلام دارد به هرآنچه که فروشنده بگوید اعتماد میکند.
از طرفی در صورتی که فروشنده مایل به انجام معامله باشد, با توجه به عقیدهی راسخی که به حضرت اباالفضلالعباس علیهالسلام دارد, در صورت پذیرش پیشنهاد خریدار به احترام آن حضرت قیمت واقعی خرید را ـ بیدخل و تصرف ـ بیان میکند و معامله انجام میپذیرد.
تا جایی که نگارنده به صورت میدانی تحقیق کرده است این رسم با دقت و وسواس تمام اجرا میشود. حتی آنهاییکه از نظر تقید به فرامین مذهبی بعضاً کوتاهی میکنند در این رسم جرأت خلاف ندارند. زیرا عقیده دارند نام مبارک حضرت عباس علیهالسلام ضامنی است که نمیتوان و نمیشود از آن عدول کرد. البته در بعضی از نقاط تالش این رسم نام دیگری نیز دارد و آن «رسولمال» است. در رسولمال وجود عظیمالشأن پیامبر اکرم همان نقشی را دارد که در رسم ابوالفضلی جاری است.
نویسنده: قربان صحرایی چاله سرایی
منبع: وبلاگ دران
cheghadr jaleb
بله خانم وزیری، من هم این رسم رو تا حدودی باهاش آشنایی داشتم، ولی از قاعده کلی اون باخبر نبودم. که برای من هم بسیار جالب بود.
سپاس از آقای قربان صحرایی بابت نگارش این مطلب.